In het onderwijs ligt de nadruk op presteren. Het cijfer- rapportsysteem heeft een meedogenloze consequentie: wie niet scoort, redt het niet. Veel kinderen hebben wel de capaciteiten voor een bepaald schoolniveau, maar vaak blijkt dan toch dat het niet lukt. Het kind is gestrest hierdoor. Het kind heeft hoofd of buikpijn of haalt onvoldoendes terwijl het wel veel tijd er aan besteed heeft.

Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw hoe belangrijk voorwaarden zijn om te kunnen leren. Welbevinden, motivatie, inspiratie, een gevoel van competentie en goed in je vel zitten, blijken minstens zo belangrijk te zijn voor goede leerprestaties dan kennis alleen.

Kinderpraktijk COOL kan trainingen Ik Leer Leren voor u verzorgen in school. Dit kan in groepsverband of individueel. Bij een individueel traject kan het gekoppeld worden aan een coachingstraject.

Wat doe je bij de training Ik Leer Leren?

Je leert tijdens de training HOE je kunt leren, WAT je moet weten om gemakkelijk te kunnen leren en WAAROM leren best leuk kan zijn. Iedere training kent een vaste structuur waarin rust en activiteiten elkaar afwisselen. Leren ontspannen en leren concentreren, spelen in iedere training steeds een belangrijke rol. Elke training heeft een eigen thema. Lees meer

Onderwijs met gebaren

Steeds meer kinderen blijken baat te hebben bij onderwijs ondersteund met gebaren. Niet alleen het slechthorende kind profiteert hier van. Het blijkt dat kinderen met dyslexie, autisme, beelddenken gebaat kunnen zijn met ondersteuning van de Nederlandse taal met gebaren. Ook kinderen met downsyndroom profiteren van Onderwijs met gebaar-ondersteuning. Er wordt visueel gemaakt wat er gezegd wordt. Regelmatig zijn leerkrachten of leerlingen niet goed verstaanbaar door het achtergrondlawaai wat er in een klas is. Hoe handig is het dat je dan kunt zien wat er gezegd wordt.

Er zijn dus veel doelgroepen met kinderen die profiteren van het ondersteunen van gebaren bij de Nederlandse taal, mits deze gebaren eenduidig zijn. Wanneer je onderwijst met Nederlands met gebaren (NmG), ben je eenduidig en een ondersteuning voor veel kinderen.

Zo ook bij anderstalige kinderen, waarbij de gebaar-ondersteuning fungeren kan als een brug tussen de verschillende talen waarin het opgroeit. En zeg nou zelf wanneer er koek, zoek of boek gezegd wordt is dat best lastig wanneer je nog niet zo lang in Nederland woont. Maar wanneer de leerkracht lessen voor anderstalige kinderen ondersteunen met gebaren, leren ze heel snel deze woorden. Het voordeel van ondersteuning met gebaren in het onderwijs is dat alle leerkrachten dezelfde gebaren gebruiken. Er komt veel meer continuïteit in. Wil je meer weten over Onderwijs met Gebaren, kijk dan bij Gebaren ondersteuning. In een workshop of training kan ik je daar meer over vertellen. Lees meer

Begeleiding met Coole kikker.

Kinderen staan steviger in hun schoenen met de Coole Kikker training. Een Coole Kikker kan goed met andere kinderen omgaan, maar komt ook voor zichzelf en voor anderen op en laat zich niet op de kast jagen door plagen of pesten. Maar hoe doe je dat? Wat doe je als een kind je uitscheldt? En als je ziet dat een ander kind gepest wordt? Hoe pak je het aan als je vrienden wilt maken? Ieder kind krijgt wel eens te maken met dit soort vragen. Maar lang niet ieder kind is zo’n coole kikker die gemakkelijk met zulke situaties kan omgaan. Kinderpraktijk COOL verzorgt deze bewezen effectieve training/ begeleiding in groepsverband of individueel. Lees meer


home