Voor de ontwikkeling van een kind is lezen erg belangrijk. Om te lezen heb je namelijk het hele brein nodig: de waarneming, de taal, het redeneren, het geheugen, de aandacht en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken.
Tevens is het zo dat lezen de verbeeldingskracht prikkelt: je kunt helemaal opgaan in een verhaal en je eigen film/ beeldverhaal erover maken in je hoofd. De emotionele verwerking speelt hierin ook een belangrijke rol. Wanneer het verhaal je aanspreekt, voel je er iets bij. Soms herkenning of angst, vaak spanning, vertedering, een warm gevoel, ontroering.
Tegenwoordig worden we door de diverse vormen van moderne media behoorlijk geëntertaind, alleen zijn deze vormen van moderne media vaak kort, vluchtig en onrustig. Het lezen van een boek geeft rust en verdieping, waardoor ook het concentratievermogen ontwikkeld kan worden.
Een deel van de kinderen heeft geen problemen met lekker lezen, ze hebben er lol in, genieten van een verhaal en kunnen zich daarom gemakkelijk verliezen in een verhaal. Helaas zijn er nogal wat kinderen die moeite hebben met lezen en dan is het een stuk lastiger om er plezier in te houden. Behalve tijd nemen/ maken om te gaan lezen is het ook een kunst om het juiste boek voor het kind te vinden. Ieder kind heeft zijn eigen voorkeur/ interesse/ motivatie om te lezen. Het ene kind houdt van spannende of juist vrolijke verhalen, het andere kind leest liever nieuwe informatie of houdt van beeldverhalen.
Hieronder kunt u tips vinden om het lezen thuis gezellig te houden of te maken.
Tip 1: Elke dag minimaal 15 minuten (voor)lezen tot en met groep 8
(Voor)lezen is heel belangrijk voor elk kind, omdat:
- De woordenschat uitgebreid wordt door lezen, met ongeveer1000 woorden wanneer er dagelijks 15 minuten wordt (voor) gelezen.
- Kinderen werken aan hun taalontwikkeling zonder dat ze het merken, denk aan zinsbouw, woordbeeld, spelling.
- Kinderen leren zich verplaatsen in andere personen, maar ook in voor hen onbekende situaties.
- Kinderen doen door het (voor) lezen algemene kennis van de wereld om zich heen op.
- Kinderen leren zich te concentreren en af te sluiten voor andere prikkels.
- Kinderen leren genieten van een verhaal of stukje informatie en ontdekken dat boeken en (voor) lezen leuk is.
Tip 2: Samen lezen
- De ouder leest het begin van een boek, totdat het kind goed in het verhaal zit en nieuwsgierig is naar de afloop. Doordat de structuur van het verhaal het kind dan duidelijk is, zal het meestal in staat zijn het boek zelf uit te lezen.
- Kies hiervoor uitsluitend boeken die het kind leuk vindt. Vindt het kind het boek bij nader inzien toch niet leuk, dan niet verder lezen, maar een ander boek kiezen.
Tip 3: Thuis een leessfeer creëren
- Reageren op wat je leest. Laten zien dat lezen iets met je doet en dat je dat leuk vindt. Hierbij hoeft het niet alleen te gaan om boeken. Ook kranten of tijdschriften zijn hiervoor geschikt.
- Neem je kind mee naar de bibliotheek en de boekwinkel en laat zien hoe je een boek kunt kiezen.
Tip 4: Abonnement nemen op een populair jeugdtijdschrift
- Neem een weekblad voor je kind zodat het iedere keer geprikkeld wordt tot lezen. Bijvoorbeeld: de Donald Duck, Bobo of Zo Zit Dat.
Tip 5: Series lezen
- Het kind proberen te interesseren voor een boek uit een serie. Als het kind het boek leuk vindt, wil het ook andere delen uit de serie lezen.
Tip 6: Wanneer een kind moeite heeft met lezen kun je dagelijks 10 minuten samen lezen oefenen
Volg hierbij de volgende methode:
- Neem een boek dat een paar AVI-niveaus hoger is dan het kind normaal leest.
- Lees een stuk voor. Het kind leest in zichzelf mee. Dan de zelfde bladzijde samen hardop lezen, dit noem je koorlezen. Daarna kan het kind nog zelf laten horen hoe goed het deze bladzijde kan lezen. Begin met een bladzijde tekst. De lengte van het voor te lezen stuk aanpassen aan de praktijk. Gaat het niet goed: een korter stuk nemen. Daarna leest het kind zelf de tekst voor. Laat het kind niet hakkelen, maar zeg het woord voor. Het woord wordt dan niet fout ingeslepen. Het kind blijft leesplezier houden, omdat het vlot door kan lezen.